Why Sorghum Bran Beats the Whole Grain


Οι ερευνητές της UJ σημειώνουν ότι το πίτουρο σόργου περιέχει πολύ περισσότερα μέταλλα και απαραίτητα αμινοξέα από το αλεύρι ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Η ανθεκτική στο κλίμα καλλιέργεια καλλιεργείται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και είναι κατάλληλη για προμήθειες τροφίμων σε περίπτωση καταστροφής. Φωτογραφία: Γραφικά και φωτογραφίες από Therese van Wyk, Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ
Περιέχοντας περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το σόργο ολικής αλέσεως, το πίτουρο σόργου προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και πιθανές χρήσεις στην ανακούφιση από καταστροφές.
Το πίτουρο σόργου έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ορισμένες ζωτικές ουσίες αμινοξέα Ερευνητής του Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ βρήκα.
Το πίτουρο σόργου περιέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, λευκίνη και βαλίνη από το αλεύρι ολικής αλέσεως. Ο ανθεκτικός στο κλίμα, χωρίς γλουτένη σιτάρι μπορεί επίσης να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες ποικιλίες δημητριακών στον κόσμο όσον αφορά τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Ο Δρ. Janet Adebo και Dr. Η Hema Kesa μελέτησε και συνέκρινε τη θρεπτική ποιότητα και τις λειτουργικές ιδιότητες των διαφορετικών ανατομικών τμημάτων δύο τοπικά διαθέσιμες ποικιλίες σόργου – του λευκού και του καφέ σόργου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Διαβολάνθρωπος.
Ο Δρ. Ο Adebo είναι ερευνητής και ο Δρ. Kesa Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Εξέλιξης Τροφίμων (FERL) στη Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου.

Το πίτουρο σόργου μπορεί να είναι πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, λίπους, απαραίτητων αμινοξέων και μετάλλων που είναι κρίσιμα για την ανθρώπινη υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, διαπιστώνουν ερευνητές της UJ. Ο Δρ. Hema Kesa (αριστερά) και Dr. Η Janet Adebo (δεξιά) ανέλυσε τα συστατικά των κόκκων καφέ και λευκού σόργου για διατροφική ποιότητα και λειτουργικές ιδιότητες. Φωτογραφία: Therese van Wyk, Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ
Διατροφικά Οφέλη από Πίτουρο Σόργου
Ο Δρ. Ο Adebo λέει: «Η μείωση των θρεπτικών συστατικών στο πίτουρο σόργου έχει γίνει διατροφικό πρόβλημα. Η αφαίρεση του πίτουρου ή η μείωση του μεγέθους των σωματιδίων του πίτουρου μέσω άλεσης ή στοχευμένου ξεφλουδίσματος θέτει σε κίνδυνο τη διατροφική ποιότητα.
«Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Οι μελέτες το συσχετίζουν κυρίως με το συστατικό του πίτουρου στα δημητριακά ολικής αλέσεως», προσθέτει.
Ανθεκτικό στο κλίμα, ποικίλος πόρος τροφίμων
Το σόργο καλλιεργείται σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας ως παραδοσιακή και εμπορική καλλιέργεια για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση. Είναι ένας από τους τρεις κόκκους χωρίς γλουτένη μεταξύ των επτά δημητριακών που παράγονται πιο συχνά παγκοσμίως – τα άλλα είναι το καλαμπόκι και το ρύζι.
Το δημητριακό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι παράγεται τοπικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι γνωστό για την υψηλή αντοχή του στην έλλειψη νερού. Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που ανέχονται τα υγρά εδάφη που δεν είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια καλαμποκιού.
Το σόργο ολικής αλέσεως παρασκευάζεται παραδοσιακά σε χυλό, ψωμάκια, μπύρα και κέικ. Στη βιομηχανία, το πίτουρο σόργου αναφέρεται επίσης ως απόβλητα σόργου, απόβλητα μύλου σόργου ή τροφή μύλου σόργου. Μερικοί διαδικτυακοί παντοπωλεία πωλούν το πίτουρο ως ανθρώπινη τροφή.
Στα καταναλωτικά τρόφιμα, το πίτουρο σόργου χρησιμοποιείται ήδη ως πρόσθετο συστατικό για την ανάπτυξη σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αρτοσκευάσματα, σοκολάτα και ζυμαρικά.
ίνα
Η περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες στα δείγματα πίτουρου που ο Dr. Το Adebo που αναλύθηκε ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλα μέρη του ολικής αλέσεως, λέει ο Δρ. Adebo. Σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο λευκού σόργου είχε 278,4% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες και το πίτουρο καφέ σόργου είχε 203% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστες ίνες.
Λευκίνη
Το πίτουρο καφέ σόργου, από την άλλη πλευρά, περιείχε υψηλή αναλογία του βασικού ενεργού συστατικού οξύ Λευκίνη, πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA). Οι τιμές που ανιχνεύθηκαν στο πίτουρο καφέ σόργου ήταν έως και 1,60 g/100 g, λέει ο Adebo.
Το πίτουρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή των απαραίτητων ποσοτήτων αυτού του απαραίτητου αμινοξέος που απαιτείται για την επισκευή και την οικοδόμηση των μυών.
Βαλίν
Υψηλές ποσότητες έως και 0,80 g/100 g βαλίνης ανιχνεύθηκαν στο καφέ πίτουρο σόργου.
Το απαραίτητο αμινοξύ βαλίνη είναι σημαντικό για τον μυϊκό ιστό και την επισκευή καθώς και την παραγωγή αυξητικής ορμόνης – πολλές από αυτές τις λειτουργίες χρειάζονται σε παιδιά και εφήβους που χρειάζονται αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
ασβεστίου και μαγνησίου
Σχετικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου έχουν βρεθεί στο πίτουρο σόργου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πίτουρο σόργου είναι μια φθηνή και άμεσα διαθέσιμη πηγή αυτών των μετάλλων, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών.
Η ανάλυση έδειξε 1020,91 mg/100 g ασβεστίου και 292,25 mg/100 g μαγνησίου σε καφέ πίτουρο σόργου.
Στο πίτουρο λευκού σόργου, τα αποτελέσματα δείχνουν 995,17 mg/100 g ασβεστίου και 226,02 mg/100 g μαγνησίου.
Ακατέργαστο λίπος
Μια σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά του πίτουρου θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει μια αγορά για το έλαιο από πίτουρο σόργου – ένα «φυτικό» έλαιο.
Η περιεκτικότητα σε ακατέργαστο λίπος ήταν υψηλότερη και στα δύο δείγματα πίτουρου από ότι σε άλλα ανατομικά μέρη του κόκκου σόργου.
Σε σύγκριση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο λευκού σόργου είχε 120,7% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστο λίπος και το αλεύρι από καφέ σόργο είχε 81,3% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστα λιπαρά.
Το σόργο έχει πλεονεκτήματα
Όταν συγκρίνουμε το σόργο με τους κορυφαίους κόκκους παγκοσμίως, έχει καλή απόδοση όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, λέει ο Δρ. Κέσα. Σε σύγκριση με το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι και τη βρώμη. Το σόργο περιέχει παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, ακατέργαστων φυτικών ινών, υδατανθράκων και μετάλλων.
Γενικά, υπάρχει ανάγκη να μετατοπιστούν οι διατροφικές συνήθειες σε τοπικές διαθέσιμες πηγές τροφίμων, λέει ο Δρ. Κέσα. Το σόργο θα είναι μια καλή επιλογή στη νότια Αφρική λόγω της διαθεσιμότητάς του, λέει ο Δρ. Κέσα.
Το σόργο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, που σημαίνει ότι δεν περιέχει γλουτένη, ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτό κάνει το σόργο ένα ασφαλές και κατάλληλο δημητριακό για άτομα που πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη λόγω καταστάσεων όπως η κοιλιοκάκη ή η μη κοιλιοκάκη δυσανεξία στη γλουτένη, λέει.
«Το σόργο έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος ίνας που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο. Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλοντας στη βελτίωση της πέψης.
«Το σόργο έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) σε σύγκριση με ορισμένα άλλα δημητριακά. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη».
Επιλογές ανακούφισης από καταστροφές
Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων, το σόργο μπορεί επίσης να είναι μια ευέλικτη και τοπική πηγή για προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές, λέει ο Kesa.
«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου οι κοινότητες κινδυνεύουν από ελλείψεις πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, το σόργο ενισχυμένο με σόγια είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Η χρήση σόργου σε τέτοιες προσπάθειες έκτακτης ανάγκης μπορεί να δημιουργήσει μέσα διαβίωσης, να βελτιώσει τη διατροφή και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.
«Οι κόκκοι και το πίτουρο σόργου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές και να χρησιμεύσουν ως πηγή τροφής για τα ζώα κατά τη διάρκεια και μετά από καταστροφές. Τα ζώα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ζωτικής σημασίας για τα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων, επομένως η διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητάς τους είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη», λέει.
Δίπλωμα
Η κατανάλωση σόργου ως δημητριακών ολικής αλέσεως ή η χρήση του πίτουρου του στην προετοιμασία και τη σύνθεση τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών. Αυτό έχει θετική επίδραση στα έντερα, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία γενικότερα.
Αναφορά: «Αξιολόγηση θρεπτικών και λειτουργικών ιδιοτήτων ανατομικών μερών δύο σόργου (Σόργο δίχρωμο) Varieties» των Janet Adeyinka Adebo και Hema Kesa, 14 Ιουνίου 2023, Διαβολάνθρωπος.
DOI: 10.1016/j.heliyon.2023.e17296
Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NRF) της Νότιας Αφρικής. Αριθμός χρηματοδότησης: 120751.